Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért nem lehetett megvárni azt a fiút? 4. r.
  2014-02-18 20:26:04, kedd
 
   
  Ezért sem érezte annyira tragikusnak, hogy ipari tanulónak adták, mert ott lebegett előtte a munka melletti továbbtanulás lehetősége! Azonban, akkoriban ipari tanulónak sem volt egyszerű elszegődni, mert kiderült, hogy Milonát oda sem akarták fölvenni. De ezzel ő úgy volt, hogy ,,ez nem az én gondom, hanem a szüleimé...".
Neki igazán mindegy volt, hogy milyen szakmára adják oda, ha nem lehet tanító!

Ezért, aztán ,,gondtalanul" elment az iskola űttörő-csapatával sátortáborozni! Anya oda ment utána. Majd, szinte a fülemnél fogva vitte a VII. ker. hivatalba megkötni az iparitanuló-szerződést.
Nagy veszekedés előzte ezt is meg, mert nem volt anyakönyvi kivonats. Azon vitatkoztak apával, hogy kinek lett volna a dolga erről - még időben - gondoskodni. Végül, anya ment el a VIII. ker. anyakönyvi hivatalba egy újat csináltatni.
Azzal azután együtt visszamentek a szerződést megkötni anya munkahelyével, ahol ő már évek óta dolgozott, mint varrónő.

*

Csakhogy, az 1963-as amnesztia után (amikor ki kellett a börtönökből engedni az 1956-os elitélteket) átírták a Munka Törvénykönyvét és ami addig alanyi jogon JÁRT MINDENKINEK, attól fogva csak ,,ADHATÓ" volt! Ami azt jelentette, hogy az akkor már minden üzem, vállalat és intézmény élén ott terpeszkedő függetlenített párt- kisz- és szakszervezeti titkár dönthette el, hogy kinek-kinek adható meg a továbbtanulási ,,HOZZÁJÁRULÁS"!

*

ELSŐ NAP A TANMŰHELYBEN

Milonának belesajdult a szíve a gondolatba, hogy két nappal ezelőtt még a sátortáborban volt az iskola úttörőcsapatával.
Ettől fogva úgy próbálta átvészelni az inaséveket, a hosszú munkaidőt, hogy lélekben nap, mint nap máshol járt. Csak fizikailag volt jelen.

*

Most is a nyári táborra gondolt, ahol csodálatos élményekben volt része.
Felfedezte magában a gyönyörködés képességét és átélte élete első gyönyörét.
Gyönyörködött a hajnali napsugárban a fűszálakon megcsillanó millió harmatcseppben, mikor reggel kimentek a konyhásokkal a patakra vízért.
Gyönyörűség járta át egész lényét, amikor - számháborúzás közben - felkapaszkodtak az egyik hegycsúcsra és onnan körülnézve olyan volt az erdős táj, mint a zöld szín különböző árnyalataiban hullámzó tenger. Olyan volt a dimbes-dombos vidéken körös-körül a fákon átsuhanó szélben a lombok sustorgó moraja, mint egy szimfónia sejtelmes részlete. Csodálatos volt!
És az is, hogy örökre megjegyezhette a látványt, a hangokat, az illatokat és az emlékezet erejével bármikor előhívhatta, amikor csak akarta...

Így, "együtt lehetett" Leventével is bármikor!

Levi (Milona így becézte Leventét) már elsős gimnazista volt. Mint ifi-vezető, a táborvezető tanárok munkáját segítette. Az általánosban egy iskolába jártak. Hazakísérte néha és vitte a táskáját. Hiába mondta, hogy: - ,,én erős vagyok, elbírom könnyedén".

A táborban is, egyik este, amikor megtudta, hogy Milona a soros a vízhordásban, utána ment a forráshoz. A víz a konyhásoknak kellett a mosogatáshoz. A lány már éppen megtöltötte és elindult a két teli vödörrel, amikor a fiú odaért és elvette tőle. De ahelyett, hogy elindult volna velük, hirtelen letette, és azt mondta:
- "Nekünk meg kell valamit beszélnünk!".

A "téma" egy puszi volt, amit már egy hete ígért Leventének - félig játékosan, nem egészen komolyan. Azért, boldog volt, hogy a fiúnak is olyan fontos az a puszi, hogy újra és újra rákérdez. Eddig azonban olyankor mindig voltak körülöttük mások.
Most, hogy csak kettesben voltak és még soha nem kerültek ilyen közel egymáshoz, egész testét átjárta az ismeretlen remegés.
Legszívesebben elszaladt volna, hogy Levi észre ne vegye. Olyan nyugodtnak látszott, hogy szégyellte volna, előtte a remegését.

Gyorsan el akarta intézni az egészet. És, mintha csak egy egyszerű ígéretbetartásról lenne szó, a fiú felé fordult. Az arcát akarta megpuszilni. Levente, viszont abban a pillanatban Milona felé fordult és összeért a szájuk. A gyönyörűségtől aléltan borult a fiú vállára. Arra tért magához, hogy ülnek az út mentén a fűben. A lány feje Levente ölében, aki gyengéden simogatja az alélt lány haját. Milona gyorsan felegyenesedett ültében. Nem mert felállni, mert még mindig remegett a gyengeségtől. Nagy nehezen Levi felé fordulva a szemébe mert nézni, aki hosszú, világos szempillái alól kérdőn, szinte esdeklőn nézett vissza. Zavarában rámosolygott a fiúra, aki erre ismét meg akarta csókolni, miközben kérlelve mondta:
- Nem lehetne még egyet?
- Nem! - Mondta Milona határozottan.
- ,,Még mit nem, hogy ismét elaléljak és azt se tudjam, hogy mi történik velem?" - Suttogta inkább csak magának.
Felugrott és megragadva a két vödröt, elindult a sátrak felé vezető úton.

*

Végre elérkezett a munkaidő vége. Ezen a napon különösen nagyon várta, mert tudta, hogy Levi elé fog jönni... Ez volt az első alkalom, az óta a pofon óta, amit apjától kapott... Levi miatt. (Alig fejezte be az általánost és ő képes volt - szülői tilalom ellenére - elmenni Leventével moziba. Ezt követően az utolsó úttörőtáborban folytatódott a kettejük szerelme miatti meghurcoltatás... Soha nem mondták meg az igazi okot, hogy miért. Ilyen kifogásokkal traktálta az apja: ,,Levente apja ,,vörös"! Pedig, nem is, mert Levi apukájának szép fehér-ősz volt akkor már a haja.)

Matriota Milona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: úttörőcsapatával, felkapaszkodtak, felegyenesedett, továbbtanulási, szakszervezeti, gyönyörűségtől, legszívesebben, sátortáborozni, úttörőtáborban, meghurcoltatás, függetlenített, törvénykönyvét, megjegyezhette, harmatcseppben, sátortáborban, munkahelyével, továbbtanulás, számháborúzás, árnyalataiban, gyönyörködött, rámosolygott, kifogásokkal, hozzájárulás, általánosban, visszamentek, határozottan, vízhordásban, tanműhelyben, folytatódott, mosogatáshoz, konyhásoknak, konyhásokkal, gyengeségtől, gyönyörködés, vitatkoztak, terpeszkedő, munka melletti, iskola űttörő-csapatával, fülemnél fogva, dolga erről, újat csináltatni, szerződést megkötni, 1963-as amnesztia, börtönökből engedni, 1956-os elitélteket, továbbtanulási „, sátortáborban volt, iskola úttörőcsapatával, hosszú munkaidőt, nyári táborra, gyönyörködés képességét, hajnali napsugárban, Munka Törvénykönyvét, JÁRT MINDENKINEK, ELSŐ NAP TANMŰHELYBEN, Mondta Milona, Matriota Milona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó éjszakát  Kellemes esti időtöltést  Vannak arcok  Facebookon kaptam Gizike bar...  A keserű igazság  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Maradék idő  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Esti kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Két ember becsülete  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Alakot vált...  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  képre írva  Palóc Grand Canyon  Beney Zsuzsa - Álom  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Naplemente  Föld napja április 22  Muratáj  Egyszerűen  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Ma  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  A keserű igazság  A lelki élet nem arról szól, ....  Ünnepelj csak  Minden szülő a lényével nevel.  Gábor Dénes gondolata  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Az idő elsodorja létezésünk  802 esztendeje, 1222. április ...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
munka melletti, iskola űttörő-csapatával, fülemnél fogva, dolga erről, újat csináltatni, szerződést megkötni, 1963-as amnesztia, börtönökből engedni, 1956-os elitélteket, továbbtanulási &#8222, sátortáborban volt, iskola úttörőcsapatával, hosszú munkaidőt, nyári táborra, gyönyörködés képességét, hajnali napsugárban, fűszálakon megcsillanó, patakra vízért, egyik hegycsúcsra, zöld szín, dimbes-dombos vidéken, fákon átsuhanó, lombok sustorgó, szimfónia sejtelmes, emlékezet erejével, táborvezető tanárok, iskolába jártak, konyhásoknak kellett, puszi volt, hete ígért, ismeretlen remegés, egyszerű ígéretbetartásról, arcát akarta, pillanatban Milona, gyönyörűségtől aléltan, lány feje, alélt lány, szemébe mert, sátrak felé, munkaidő vége, napon különösen, első alkalom, utolsó úttörőtáborban, kettejük szerelme, igazi okot, úttörőcsapatával, felkapaszkodtak, felegyenesedett, továbbtanulási, szakszervezeti, gyönyörűségtől, legszívesebben, sátortáborozni, úttörőtáborban, meghurcoltatás, függetlenített, törvénykönyvét, megjegyezhette, harmatcseppben, sátortáborban, munkahelyével, továbbtanulás, számháborúzás, árnyalataiban, gyönyörködött, rámosolygott, kifogásokkal, hozzájárulás, általánosban, visszamentek, határozottan, vízhordásban, tanműhelyben, folytatódott, mosogatáshoz, konyhásoknak, konyhásokkal, gyengeségtől, gyönyörködés, vitatkoztak, terpeszkedő, napsugárban, pillanatban, hazakísérte, belesajdult, gondtalanul, iparitanuló, gyönyörűség, élményekben, hegycsúcsra, csináltatni, megtöltötte, gondoskodni, tragikusnak, elitélteket, előhívhatta, mindenkinek, börtönökből, táborvezető, megpuszilni, megcsillanó, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2034
  • e Hét: 7542
  • e Hónap: 16146
  • e Év: 52087
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.